Annons

Om Camilla Spjuth Palve och Helena Lindstam

Bakom kulisserna är bloggen som skrivs speglar livet bland kungligheter, kändisar och stjärnor. Camilla Spjuth Palve och Helena Lindstam bjuder också på historiska bilder, händelser och visar gärna på anrika objekt med kunglig prägel.

Stäng

Annons


Malmsten ständigt aktuell!


Carl Malmsten är en av mina favoritdesigners. Oj, så mycket fint han har formgivit. Carl gick bort 1972, men hans produktion lever i allra högsta grad. Se bara här. När kronprinsessan Victoria fyllde 30 fick hon ett Malmstenskrivbord i present – och det är en möbel som kommer att få följa med vid flytten till Haga, det har hon själv sagt.

Annons

VictoriaCarlMalmsten

Och Malmsten-möblerna är förstås en inspiration för nya generationer av formgivare. Sist ut i raden är Acne som ju annars mest är känd för sina kläder. Nu har de lanserat en serie möbler som inspirerats av Malmstens Nya Berlin. Helt klart en modern tolkning…

Malmsten

Bilden har jag nallat av Cafés Daniel Lindström och på hans blogg hittar ni mer bilder från när Acnes nya möbler förevisades i Paris. Ja, och så lite modetips förstås.

Och kronprinsessan Victoria är ingalunda den första kunglighet som haft Malmsten-möbler. När den blivande Gustaf VI Adolf gifte sig med Louise Mountbatten 1923 fick de ett vardagsrum (!) i bröllopsgåva av stockholmarna. Och vem tror ni inredde det? Ja, just det – Carl Malmsten. Har ni inte sett vardagsrummet ska ni så fort möjlighet ges bege er till Ulriksdals slott där rummet finns…

GustafAdolfLouise

Det var en redig bröllopsgåva de fick, Gustaf Adolf och Louise, när de gifte sig i London 1923. För Louise var det första äktenskapet, Gustaf Adolf hade ju däremot varit gift tidigare – med Margareta som gick bort 1920.

Camilla Spjuth Palve


Dela
Tweeta
Dela
Maila
OM BAKOM KULISSERNA

Bakom kulisserna är bloggen som skrivs speglar livet bland kungligheter, kändisar och stjärnor. Camilla Spjuth Palve och Helena Lindstam bjuder också på historiska bilder, händelser och visar gärna på anrika objekt med kunglig prägel.


Annons

Kategorier


Annons

Annons

ArkivAnnons

31 kommentarer till “Malmsten ständigt aktuell!”

 1. malmstens möbler är helt underbara, därifrån kommer världens bästa soffor, eleganta, aldrig vräkiga, bekväma, och, framför allt, lätta att ta sig upp ur.
  Kan inte nog lovorda dem.

 2. Ja, Carl Malmsten är verkligen unik. Så rena och sköna linjer. Och så schysst att hans tradition fortlever. På olika sätt och olika nivåer. Vid bildandet av Stiftelsen Capellagården på Öland 1960, en skola för gestaltande arbete (så underbart!) uttryckte CM:
  ”Min vision var att skapa en skola för hand och ande, en mötesplats för ungdom från hela landet, besjälade av en önskan att inom sitt hantverk förena skönhet och funktion.”
  Tänk att Gustaf VI Adolf gifte om sig med Louise Mountbatten redan 1923! Som åren går.

 3. om man gillar allmoge mobler med finess o kvalitet ar Malmsten kanske dom baesta ?? (men allmoge gillar man ju inte !!!)

 4. hehe ja Du tycker o taenker naestan exakt lika som jag !!
  kanske vi kan turas om att skriva ?? sa Du skriver pa alla jamna dagar och jag pa udda (naturligtvis) det skulle spara tid och moeda 😉

 5. for er som alltsa tycker detta ar toppen….och de flesta svenskar gillar ju Malmsten, allmoge, trasmattor. och bonade furugolv samt att ga i strumplaesten inomhus och att dricka mjolk till maten samt att dricka ur en 75’a braennvin pa fredagkvaellen… och att en prinsessa skall gifta sig med vem hon vill ja kort sagt 80% + av alla ni som laeser o skriver haer :
  http://www.c.malmsten.se/

 6. men jag sager lever barocken ! leve rokokon ! och leve empiren !!!
  mycket litet av vaerde har skett efter 1825…..utom inom sjukvarden och sa da detta med internet 🙂 samt centralvaerme och centralkyla..
  ( bilar ar ju kul men hastar ar mycket mer personliga…!!)
  sign ”tvaettaekta bakatstraevare”

 7. Ja nu kom Du med någonting som jag tycker väldigt illa om Martin. Det finns folk som tar av sig skorna när dom kommer hem till folk. Sååå dålig stil alltså.Underklassigt. Man går in som man går och står eller också har man ett par inneskor med sig i väskan. Hos mig tar ingen av sig i strumplästen. Huu huu huu.
  Men så klart det är en annan sak på Gotland för där går många i träskor året runt och då slänger dom av sig dom på förstubron. Men det är en annan sak. Gäller inte i stan sånt. Kul Martin att vi brukar tycka lika…. he he

 8. Neta det tog 24 ar av mitt liv innan jag hittade nagon som tyckte som jag…
  sa uppenbarligen var jag felprogrammerad for ett liv i Sverige…
  tror att anglarna skickade mig fel helt enkelt !! ?? 😎

 9. en tidigare flickvaen reste till Italien och blev god vaen med agarinnan av hotellet som meddelade med illa dold avsmak att hon hade haft manga svenska gaester som atit pizza och druckit MJOLK till den hehe 🙂

 10. Fniss Martin…ha ha Du får skriva på udda dagar och jag får skriva på jämna…he he och natti natti för imorgon skall jag på lunch hos goda vänner och där tar man DEFINITIVT inte av sig i strumplästen ha ha ha

 11. Hej Martin!
  Jag tror att du blandar ihop ett och annat när det gäller smak och stil. Som jag förstår det så har du en stark förkärlek för det som är utsmyckat med många krusiduller och kanske svulstighet, om du talar om barock. Det är ju en stor skillnad mellan barock och rokoko. Barockstilen är ju mer pompös och storslagen. Ymniga organiska former och mörka färger. Rokokon som följer på barockstilen är lättare och ljusare. Sirlig och galant.
  Det som kännetecknar Carl Malmsten är ju stramare och enklare former i jämförelse med just barock och rokoko. Men det handlar ju om tiden. Malmsten är ju en 1900-talsarkitekt och formgivare med en klassicistisk stil ”Swedish grace”. Men han hade en högborgerlig bakgrund.
  Allmoge handlar ju om en folklig karaktär eller mer från bondesamhället.
  Och om du tror att ”folk i allmänhet” idag har Malmstensmöbler i sina hem, ja då är du ute och cyklar.

 12. Astrid: Om Carl Malmsten kan kategoriseras, så har du rätt i detta med det klassicistiska i hans stil, men du glömmer en, viktig influens där: Den engelska arts & craft, som har sina rötter i medetidens hantverkskunnande och skråverkstäder, där man använde äkta material och förklarade att skönhet och ändamålsenlighet kunde upnås av alla med hjälp av omsorgsfullt hantverk i alla led när det gällde arkitektur, inredning och ”gardening” ( det finns inget bra ord på svenska, tyvärr) för det handlar inte bara om trädgårdsskötsel, men i Sverige har trädgård blivit detsamma som utestädning. Även om en förbättring är, och har varit på gång en längre tid!
  Ja, Malmsten, det blir inte billigt i inköp, och har inget, inget med trasmattor att göra…På Ulriksdals slott inreddes en salong (vardagsrum)i bröllopspresent åt prinsessan Louise när hon gifte sig med Gustav VI, helt i Malmstenmöblemang.
  Swedish grace, som du skriver, går tillbaka till Karin Larsson, Sveriges arts&craftmästarinna, sorgligt reducerad till ”allmoge” Ja, ja…

 13. Hej Irena, jag tycker att detta du skriver om den engelska influensen är mycket intressant, arts and crafts-inriktningen. Jugend är jag själv förtjust i, det kommer ju alldeles strax efter.
  Sedan är det ju så med olika konst och modeinriktningar är det förändras. Det som en gång funnits i ”var mans hem” som t ex trasmattor kan ju bli väldigt exklusivt om det är en unik konstnär som väver eller om man använder utvalda speciella tyger. Så saker och ting förändras. Så även smak och stil. Som inställningen till och förståelsen för t ex Karin Larssons konstnärskap. Hon var inte ”bara” en musa för Carl Larsson. Utan utövade sin alldeles egen konst.
  När det gäller Carl Malmsten så skulle kanske kunna finnas mer i ”var mans hem” eftersom han själv inte eftersträvade exklusivitet endast för en utvald grupp eller klass. Men idag är billigare möbler från IKEA som var och en köper.

 14. #14,

  Tänk, vi tänker helt lika

  Min mamma var mycket i kontakt med en adlig person p g a politik. Tror du att han skulle börja klä av sig i tamburen.

  Jag är av den åsikten, att man kan ha inneskor med sig, men det gäller nog enbart damer.

  Men en sak som jag har noterat.

  Tidigare torkade folk fötterna i trappan förrän man ringde på dörren.

  Det är ett bra system, vare sig man är hemma eller borta.

 15. Om att ha skor eller inte på fötterna inne i huset.
  Vad sägs om att ”ta seden dit man kommer”?
  Idag lever vi i en globaliserad värld och vi har många olika kulturer omkring oss.
  På vissa ställen håller man med inneskor att ta på sig. Det är ju suveränt nu när det är mycket snö och salt på gatorna. Så att alltid ”gå in med skorna på” om man nu är man (eller kvinna!) och sedan sitta tillsammans med värd och värdinna som har inneskor eller är utan skor, hur känns det? Särskilt om det droppar brunt smutsvatten från ens skor eller stövlar och små pölar bildas runt fötterna.
  Jag har också varit med om sammanhang där man har gått in i huset med gummistövlarna på direkt från trädgården, vad ska man kalla det? Ladugårdstradition eller? Allmogesed?
  Men jag tycker att det är schysst och praktiskt att ha med sig ett par inneskor. Det är det bästa om man är bortbjuden. Om det nu inte är under sommarhalvåret och ok att gå in med hyfsat rena skor.
  Men ibland har man inte med sig inneskor och måste improvisera.
  Och här i vårt land är det ju kallt och vinter samt snö under vinterhalvåret. Och att då gå in i huset, salongen eller stugan med riktigt grova stövlar på fötterna? Nja.
  Jag tror helt enkelt på flexibilitet och om att ta reda på och ”känna in” vad det är för plats jag besöker och hur värd och/eller värdinna gör eller beter sig.
  Seder och bruk har ju ofta praktiska ursprung. Sedan har det utvecklats till regler som kan tolkas socialt, kulturellt eller religiöst.

 16. jaha man maste klappa sig sjaelv pa axeln litta INGEN ?? kan som jag stimulera till debatt !! ?? och taenk vad ordrika damerna blev !!

 17. Swedish Grace ?? hmm ‘?? un coup de grace snarare !!! hehe
  (ni som gillar Carl Malmsten anmael intresse for jag kommer att arva en hel del och avskyr det !! byte eller pengar !!!)

 18. ni har alla gloemt den gamla hederliga GALOSCHEN som man anvande pa vintrarna foerr i vaerlden….mycket praktiskt !!

 19. Ja, det var länge sedan det var drag under galoscherna, såna ser man inte ofta nuförtiden. Men jag såg faktiskt en äldre man med galoscher häromdagen och tänk jag blev nästan rörd 🙂

 20. Hej Martin och Neta!
  Galoscher, bottiner eller pampuscher. Allt kan nog vara gott och bra att använda. Idag är dock användandet av dessa utensilier något sällsynt.
  Men man kan ju aldrig veta, saker och ting samt sedvänjor och vanor kan som sagt förändras.
  http://www.sormlandsmuseum.se/Startsida/Samlingar/Titta-in/Skor/Galoscher-pampuscher-bottiner/
  Kul förresten att du verkar ha ett gott självförtroende, Martin. Bara du inte snavar på ditt ego eller din galosch. 🙂

 21. hej Astrid…joda sjaelvfortroende har jag sa det raecker ?? men ego ?? nix ar mer tolerant……och prestigefri !!! kul link !!! 🙂

Visa alla kommentarer

😃

😄 😃 😀 😊 ☺ 😉 😍 😘 😚 😗 😙 😜 😝 😛 😳 😁 😔 😌 😒 😞 😣 😢 😂 😭 😪 😥 😰 😅 😓 😩 😫 😨 😱 😠 😡 😤 😖 😆 😋 😷 😎 😴 😵 😲 😟 😦 😧 😮 😬 😐 😕 😯 😶 😇 😏 😑 💂 👶 👦 👧 👨 👩 👴 👵 👱 👼 👸 🎩 👑 👒 👟 👞 👡 👠 👢 👕 👔 👚 👗 🎽 👖 👘 👜 👝 👛 🎀 🌂 💄💛 💙 💜 💚 ❤ 💔 💗 💓 💕 💖 💞 💘 💍 💎💐 🌸 🌷 🍀 🌹 🌻 🌺 🍁 🌱 🌼🌞 🌝 🌚 🌔 🌕 🌜 🌛 🌙 🌍 ⭐ ☀ ⛅ ☁ ⚡ ☔ ❄ ⛄

(Obligatorisk)Annons

Laddar