Annons

Om Camilla Spjuth Palve och Helena Lindstam

Bakom kulisserna är bloggen som skrivs speglar livet bland kungligheter, kändisar och stjärnor. Camilla Spjuth Palve och Helena Lindstam bjuder också på historiska bilder, händelser och visar gärna på anrika objekt med kunglig prägel.

Stäng

Annons


Jennis hemliga ”orden”


La ni märke till stiliga finska presidentfrun Jenni Haukio vid prinsessan Estelles dop i tisdags?

Foto: All Over Press.

Och såg ni då att hon bar en alldeles speciell brosch?

Känner ni igen damen som blickar fram bakom glaset i broschen? Ja, det är ingen mindre än en av Finlands nationalklenoder, nämligen konstnärinnan Helene Schjerfbeck (1862-1946). Jenni är ju själv prisbelönt poet och har uppenbarligen ett starkt intresse för kultur. Väldigt roligt att hon valde att bära den här broschen tycker jag. Helene Shchjerfbeck är en favorit även för mig. Och jag tror att många kan hitta något de tycker om i hennes bilder – det finns nämligen många, med ganska skiftande stilar…

Annons

Här ska ni få se ett litet urval av Helenes konst, alla har sålts hos Bukowskis auktioner…

"Landskap med björkar" En ganska tidig målning av Helene, utförd på 1890-talet. Såld för 60 000 kr.

Litografin "Sidenskon" från 1938 såldes för 120 000 kr. En rätt typisk Helene-bild. Den här skulle jag vilja ha på väggen!

De rosa luktärterna klubbades för 350 000 kr.

Ännu en omisskännlig Schjerfbeck, "Leende flicka" från 1921, klubbades i Helsingfors för nästan 3 miljoner kronor.


Dela
Tweeta
Dela
Maila
OM BAKOM KULISSERNA

Bakom kulisserna är bloggen som skrivs speglar livet bland kungligheter, kändisar och stjärnor. Camilla Spjuth Palve och Helena Lindstam bjuder också på historiska bilder, händelser och visar gärna på anrika objekt med kunglig prägel.


Annons

Kategorier


Annons

Annons

ArkivAnnons

17 kommentarer till “Jennis hemliga ”orden””

 1. Håller helt med: Scherfbeck är en fantastisk målare.
  Också en av mina favoriter.
  En numera bortgången utlandssvensk samlare
  hade flera av hennes mest kända tavlor på väggen i sin
  matsal. Mycket svårt komma ihåg att äta.

 2. Gillar starkt både Jenni och Helene Schjerfbeck! Broschen är designad av Katariina Guthwert och säljs i Kiasma och Helsingfors Designmuseum, fick man läsa i tidningen Iltasanomat.

 3. Faktiskt, Camilla, så tycker jag att det var bra att du inte tog med ”Konvalescenten” och tog ”Leende flicka ” istället. Den är ett masterpiece, och feministiskt måleri när det är som allra bäst.

  Underbar tur man haft i Finland.
  Ja, det kan gå hur bra som helst med republik, om personerna uppvisar sån stil som Jenni Haukio.

 4. Hej Snickarjohn!

  Varifrån hämtar Du all dina infos? är Du synsk, eller hämtar du dem bara från Google….

 5. Helene Schjerfbeck är i mitt tycke en av samtidens mest utsökta konstnärer. Hennes serie av självporträtt utgör en intressant resa mot alltmer avskalad stil, där man ändå tydligt kan identifiera konstnären. Helt underbart och gripande .Hennes
  ”Konvalescenten” har en alldeles speciell plats i mitt hjärta. Jag var på sjukhus i sex månader mellan fyra och ett halvt och fem år.och jag har alltid känt en stark identifikation med den lilla flickan. Så härligt att bära broschen som ett friskt alternativ till kungligheternas miniatyrer av kungen.

 6. Hej Christina K,

  Jag hade turen att ha föräldrar som uppmuntrade allmänbildning.
  Min mor var inte svenska och hade kanske en lite mer europeisk (?)
  syn på omvärlden.
  Jag tycker fortfarande det är viktigt . Det gör även att man inte känner sig bortkommen i några sammanhang. Det finns alltid något att prata om. Google kan använda för att få styrkt något man redan vet.
  Jag suger dock på matemtik och naturvetenskap.

 7. Tack för fin info # 9 +10 snickarjohn.

  Vikten av god allmänbildning har jag själv fått inpräntat av de två visaste människor som stod mig nära: Min mormor och min farfar- båda av vallonsläkt. Mina föräldrar anammade tyvärr inte så mycket av denna vishet. Visst – de var allmänbildade ja – men utan högre intention att lära sig nytt – kulturellt sett.

  Själv är jag bosatt i ”utlandet”, i gränsbygden mellan Salzburg och Bayern. Kultur – konst och musik – liksom kärleken – både privat och till naturen – framför allt då till bergen – har präglat mig. Genom att bo i en smältdegel,där flyktingströmmarna efter andra världskriget mötts och bosatt sig, har jag blivit öppen även för andra kulturer och andra livsåskådningar..Och genom musiken – sången är mitt livselixir och har varit mitt stöd i livskriser.

  Min söner har också – var och en på sitt sätt – alltid varit angelägna om att jag ska vara ”uppdaterad” både vad gäller datorer och Internet som livssyn i allmänhet. och det har jag tacksamt tagit emot och försökt utveckla på egen hand.

  Men ändå – när jag ser Dina kommentarer så undrar jag hur Du får tag i all info. OK Wikipedia, Google – MEN ÄNDÅ känns det inte tillräckligt.

  Dina kommentarer i övrigt är härliga att läsa – till skillnad från andras… . TACK!

  Jag skulle vilja ha en med Coco Chanel och en med Jahann Sebastian Bach – den 5.e evangelisten och en med ”D b d d h k P”…

 8. .Förlåt, Snickar-John,

  … Johann Sebastian Bach skulle det naturligtvis stå och inget anat!

 9. Hej igen Christina K,
  Tack för Dina vänliga ord.
  Det var spännande det Du skrev om musiken då det
  även är ett av mina intressen. Jag bor ju i Göteborg och vårt utbud
  är inte så stort som det som erbjuds Dig men min man och jag utnyttjar det som ges. Våra resor kombinerar vi mycket ofta konserter och föreställningar.
  Får jag i all anspråkslöshet tipsa om Canteloubes Chants d’Auvergne. Gärna en inspelning med en sångerska som inte är så ”dramatisk”. Det är enkla sånger men en lisa för själen.
  Min favorit är ”Bailero”.
  Nu blev det långt.
  Ha en fin dag!

 10. #14

  Har inte lyssnat till Canteloubes Chants d ´Auvergne. Men tack för tipset!
  Just nu lever jag i efterdyningarna av Mendelssohns Oratorium Paulus, som vi uppförde för 14 dagar sedan. Sedan står Haydn: Nikolaimesse i augusti, senare i höst Kyrie ur Bach: H-moll Messe, och strax före jul Bach:Juloratoriet.. Vi har en omväxlande repertoar: från den enklaste koral eller visa av någon okänd komponist till oratorier av De Stora Mästarna och det gör det hela så underbart..
  Av min man har jag lärt mig mycket om sakral konst. och arkitektur men också mycket om bergen här i Alperna och deras olika persoligheter. Varje berg har sin egen personlighet och personkemin stämmer inte alltid överens…
  Ha det bra!

 11. Hej igen Christina K,
  Nu har jag hittat den version som jag tycker mest om.
  Den är anspråkslös och lite folkviseaktig.
  Även insjungen av Kiri te Kanawa och andra storheter men får då en helt annan karaktär.

  http://www.youtube.com/watch?v=-iI8tMHrD_c&feature=related

  Jag förstår att Du är aktiv i en kör.
  Vill ni sjunga något svenskt är Bengt Hambreus
  Motetum Archangeli Michaelis vansinnigt roligt både som sångare och lyssnare.
  Finns på youtube, dock med fjantigt bildmaterial pålagt.
  Hej hej.

Visa alla kommentarer

😃

😄 😃 😀 😊 ☺ 😉 😍 😘 😚 😗 😙 😜 😝 😛 😳 😁 😔 😌 😒 😞 😣 😢 😂 😭 😪 😥 😰 😅 😓 😩 😫 😨 😱 😠 😡 😤 😖 😆 😋 😷 😎 😴 😵 😲 😟 😦 😧 😮 😬 😐 😕 😯 😶 😇 😏 😑 💂 👶 👦 👧 👨 👩 👴 👵 👱 👼 👸 🎩 👑 👒 👟 👞 👡 👠 👢 👕 👔 👚 👗 🎽 👖 👘 👜 👝 👛 🎀 🌂 💄💛 💙 💜 💚 ❤ 💔 💗 💓 💕 💖 💞 💘 💍 💎💐 🌸 🌷 🍀 🌹 🌻 🌺 🍁 🌱 🌼🌞 🌝 🌚 🌔 🌕 🌜 🌛 🌙 🌍 ⭐ ☀ ⛅ ☁ ⚡ ☔ ❄ ⛄

(Obligatorisk)Annons

Laddar