Annons
Annons

Annons

Högsäsong för kungliga folkdräkter

Det är mycket folkdräkter nu. Inte minst på de kungliga. En ordentlig dos av Sverigedräkten fick vi ju på Nationaldagen den 6 juni.

Victoria och Estelle susar fram i kortegen...och Daniel med, fast i kostym. Foto: IBL.

Victoria och Estelle susar fram i kortegen…och Daniel med, fast i kostym. Foto: IBL.

Och på Nationaldagen, eller Svenska flaggans dag som man sa förr om åren, var det ju den så kallade Sverigedräkten som syntes på såväl Silvia, Victoria och Sofia som Madeleine och lilla Estelle. Sverigedräkten togs fram 1902 på initiativ av Märta Jörgensen som grundade Svenska Kvinnliga Nationaldräktsföreningen. Och faktiskt var självaste Anders Zorn med på ett hörn i dräktens komponerande…

En tid var det väldigt modernt med Sverigedräkten, men så småningom föll den lite i glömska. Men i mitten av 1970-talet fick Nordiska Museet korn på klänningen – och vips så var det igång igen …

Men Sverigedräkten är ingalunda den enda dräkt som syns på våra svenska kungligheter. Ta en titt i bildspelet här nedan så får ni se!

Av Camilla Spjuth Palve Foto: IBL, Stella, Kungahuset/Kate Gabor.

Läs också

Dela
Tweeta
Dela
Maila


Annons

5 kommentarer till “Högsäsong för kungliga folkdräkter”

 1. Man kan ju undra varför männen i Kungafamiljen inte bär Folkdräkt på Nationaldagen (och andra tillfällen) och matchar Fruarna…

  Förmodligen känner dom sig utklädda och obekväma…Kanske till och med uttittade.
  Men ÄR det Nationaldräkt för damerna, bör det väl vara detsamma för karlarna…
  Så på med Sverigedräkten nästa år Kungen och Prinsarna…

  1+
 2. Trevligt informativt reportage!! Nu har jag svårt att se män i folkdräkt; ser omanligt ut, dock var Victoria och Daniel fina i ockelbodräkten. Madeleine var jättefin i järvsjödräkten, och även ölandsdräkten är vacker, likaså den Sylvia hade.
  Det vore intressant om någon kan informera om sverigedräktens historia. Jag har sökt och funnit en del, men…?

  0
 3. Tänk om vi finge se Kronprinsessa Viktoria och Prins Daniel i sina Ockelbodräkter en Nationaldag ! DET skulle jag verkligen önska att få se istället för den trista Sverigedräkten !

  0
 4. Och tänk om Drottning Silvia skulle våga använda sin Lovödräkt en Nationaldag, Kung Carl Gustav sin Jämtlandsdräkt, Prinsessa Madeleine sin Hälsinglandsdräkt, Prins Carl Philip sitt hertigdömes dräkt och Prinsessa Sofia sin Älvdalsdräkt ! Oj så fint det skulle bli. Samtidigt skulle det visa tydligt på att även Sverige i sig har olika ‘ansikten’ och ändå är vi ett land på tal om att gilla olika ! Alla ni där ute damma av era folk- och bygdedräkter ! Använd dem i tid och otid, inte bara till Midsommar ! De är till för att användas, samtidigt som man slipper bekymra sig om vad man ska bära ! Se och lär av människorna i Alpländerna som bär sina dirdlar även till vardags !

  1+
 5. Tänk så fina folkdräkter det finns, men jag undrar om det finns någon bild på kronprinsessan Victoria i Toarpsdräkt (ibland kallad Västgötadräkten)eller i den Vadbodräkt hon fått från landskapet?

  0
Visa alla kommentarer

😃

😄 😃 😀 😊 ☺ 😉 😍 😘 😚 😗 😙 😜 😝 😛 😳 😁 😔 😌 😒 😞 😣 😢 😂 😭 😪 😥 😰 😅 😓 😩 😫 😨 😱 😠 😡 😤 😖 😆 😋 😷 😎 😴 😵 😲 😟 😦 😧 😮 😬 😐 😕 😯 😶 😇 😏 😑 💂 👶 👦 👧 👨 👩 👴 👵 👱 👼 👸 🎩 👑 👒 👟 👞 👡 👠 👢 👕 👔 👚 👗 🎽 👖 👘 👜 👝 👛 🎀 🌂 💄💛 💙 💜 💚 ❤ 💔 💗 💓 💕 💖 💞 💘 💍 💎💐 🌸 🌷 🍀 🌹 🌻 🌺 🍁 🌱 🌼🌞 🌝 🌚 🌔 🌕 🌜 🌛 🌙 🌍 ⭐ ☀ ⛅ ☁ ⚡ ☔ ❄ ⛄

(Obligatorisk)


Annons

Senaste från Svensk Damtidning