• Annons
  Bakom kulisserna
  Annons

  Den längsta resan

  3 april, 2012, 16:20 i Norska kungahuset, utställning | 1 Kommentar
  Annons

  Jag blir lite rörd när jag tittar på den här bilden. Och jag är säkert på att flera av er också kommer att bli det när jag berättar vad det är för något…

  Foto: Kjartan Hauglid, Det Kongelige Hoff.

  Den här stickade tröjan bar nämligen kung Harald, då han som liten prins flydde från Norge och den tyska ockupationsmakten under andra världskriget. Notera även den lille prinsens pass!

  Den här tröjan och en hel rad andra symbolladdade föremål, fotografier och filmer kommer man att kunna se i utställningen ”Den lengste reisen 1940-45″ som kommer att turnera runt i Norge under hösten. Utställningen är en av de sex utställningar som givits som gåva från den norska regeringen till drottning Sonja och kung Harald som båda fyller 75 år i år.

  ”Den lengste reisen 1940-45″ handlar om den norska kungafamiljens långa och ofrivilliga utlandsvistelse i USA och England under krigsåren. Jag är säker på att det blir en mycket intressant och sevärd utställning.

  Kung Haakon VII och kronprins Olav lyssnar på radion på Foliejon Park i England där de bodde från 1942 till krigsslutet. Foto: Det Kongelige Hoffs fotoarkiv.

  Radion från fotot ovan finns också med i utställningen. Det är en Twin Miracle från Pilot Radio. Foto: Jan Haug, Det Kongelige Hoff.

  blavhammar@hotmail.com blavhammar@hotmail.com

  Läs också

  Dela
  Tweeta
  Dela
  Maila

  Kommentarer

  En kommentar till "Den längsta resan"

  1. 1.      Magdalena,  03 april 2012 20:01

   Takk Camilla! Jeg blir også varm om hjertet når jeg ser vår kjære kong Haakon, demokratisk valgt konge. ”Han hørte ingen klasse, men hele folket til”, skrev Nordahl Grieg i sitt kjente dikt.

   Ja 5 år i Storbrittania under krigen for både Haakon og Olav,- og 5 år i USA for resten av familien, under beskyttelse av president Roosevelt.

   Er det rart Norge har sterke bånd vesterut?

  Kommentera?

  Kommentarerna ska hålla en god ton och vara en nöjaktig läsning.
  Alla kommentarer som är en upprepning eller inte håller god samtalston riskerar att redigeras eller refuseras.
  Kommentarer överstigande 10 rader publiceras inte.